Kumminbrödets återkomst

Här har det varit experimentbakning igen och nu är det kumminbröd på tapeten. Jag gjorde första försöket (som ni kan läsa om här)i förra veckan och det blev en total katastrof. Så det var bara att sätta igång igen och göra ett nytt försök, och ta- da- framgång!!!

Så Happily munching presenterar:
Alexandras kumminbröd
Innehåller:
500 gram vetemjöl
50 gram rågmjöl
100 gram durumvete
500 gram vatten
20 gram salt (oraffinerat grovt eller havssalt, se nedan)
20 gram hela kumminfrön

Och så här gjorde jag:
Dag 1
Väg upp de olika mjölsorterna i en bunke och blanda direkt i bunken. Häll ut mjölblandningen på bakbordet och gör en rundel i mitten. Häll i vatten, surdeg och salt i mitten.

Har du grovt salt har du i saltet nu, har du vanligt havssalt väntar du tills efter den timslånga vilan, annars äts saltet upp av degen och jäsprocessen störs.

Kumminet tillsätts


Börja sakta att föra ner mjölet i vätskan i mitten av rundeln, efter ett tag börjar en lite tjockare välling bildas.


Arbeta in så att allt mjöl kommer in i degen och lägg sedan att vila i en timma på autolys. Om du inte vill knåda för hand kan du göra detta moment i maskinen och då gäller samma princip, ingredienserna ska precis komma samman och sedan stänger du av maskinen. Så här ska degen se ut innan vila.

Efter en timme är det dags för knådning. Gör du för hand så knåda i 15 minuter eller tills degen släpper från bordet. Använder du maskin så arbeta degen i 10 minuter. Den ska se ut s här, lite glansig, sammansatt och lite spänstig.

Låt brödet ligga och vila på bordet i 10 minuter innan du flyttar över den till plastlådan. Jag har alltid i ett mjölat bakplåtspapper i botten. Ha på mjöl på brödets ovansida och låt stå ute i rumstemperatur i två - tre timmar så att jäsningen tar fart.

Dag 2
Efter 24 h tar du ut degen och formar den till en limpa (nästa gång blir det rund form) och lägger sedan tillbaka den i lådan igen och mjölar brödet igen då mjölet gör att brödet behåller sin fuktighet.

Dag 3
Ha i god tid på ugnen på 260 grader. Har du en baksten ska denna i från början (och ska värmas i minst 2 h), har du ingen baksten kan du använda en vanlig plåt istället. Denna ska läggas på nedre falsen i ugnen. Lägg även i en svart djup plåt längst ner i ugnen. Förbered även med att koka upp vatten.

Stjälp upp brödet på en mjölad brödspade eller en upp- och nervänd bricka. Har du ingen baksten utan använder en plåt kan du med fördel stjälpa upp brödet på ett bakplåtspapper då det underlättar när du ska lägga den på plåten. Snitta brödet i önskat mönster (jag tog rutmönster)

och skjutsa sedan in det i ugnen, sänk värmen till 240 grader och släng i kokhett vatten i den djupa svarta plåten. Akta dig för ångan, den kan slå emot rätt rejält och är riktigt het!!! Grädda brödet i 50 minuter (jag ska justera ner till 47 minuter nästan gång)

titta så fint det reser sig

då det blev lite väl mörkt. Men, kolla inkråmet, helt perfekt


och det smakar perfekt. Nästa gång ska jag dock testa att minska durumvetet till förmån för rågmjöl, men det får vänta. Har lycktats göra av med väldigt mycket mjöl och måste åka till Petite france i eftermiddag och köpa mjöl (ska beställa direkt från Orga kvarn nästa vecka) om jag ska kunna baka till helgen, och det vill jag ju kunna! Ska kanske ge mig på en blåbärspaj i helgen, men har inte riktigt bestämt mig än. Kanske testar en ny prinsesstårtekreation, får se hur lusten faller på.

Kommentarer

Populära inlägg