Hemmagjord mandelmassa

Mandelmassa är bland det enklaste man kan göra själv hemma. Det är lite pillrigt men när man väl är klar så kommer man inte ångra sig, det är mycket godare men framför allt får man inte de oönskade ingredienserna som finns i de man köper i affären som aprikoskärnor och den bästa hittills- mandelarom. Ehm, om man använde mandel som man ska använda den så får man naturlig mandelsmak. Mandelmassa består i alla fall av 50% sötmandel och 50% socker och nästan lite farligt gott- speciellt när den är precis färdig och fortfarande lite varm. Så här gör du (imorgon kommer jag att tipsa om en bakelse som du kan ha mandelmassan till!)

Hemmagjord mandelmassa
Du behöver:

Sötmandel
Strösocker
Några droppar vatten

Jag tänker inte ange några mått men använder du 50 gram mandel ska du ha 50 gram socker, 100 gram mandel så använder du 100 gram socker o.s.v.

Gör så här:
Koka upp vatten i en kastrull. Häll i sötmandeln och koka någon minut.


Häll av vattnet och häll upp mandeln på hushållspapper.


Börja direkt med att skala mandeln. Det gör du lättast genom att ta tag i mandeln och liksom "ploppa" ut den ur skalet. Det här momentet måste göras när mandeln fortfarande är varm, sen blir det stört omöjligt att på ett enkelt sätt få bort skalet.
Lägg mandeln direkt i en matberedare och hacka den sedan till ett fint pulver. Mandeln bör fortfarande vara fuktig när den hackas.
Tillsätt sedan socker och kör i matberedaren i 5- 7 minuter.


Om mandel/sockerblandningen åker upp längs med kanterna kan du skaka om matberedaren medan den är igång.


Om mandel och socker inte gått ihop kan du mot slutet tillsätta lite vatten och låta blandningen gå tills det bildas en boll. Konsistensen ska vara "lagom" inte alltför mjuk men inte för hård. Om man trycker i den ska den finnas ett tydligt tryckmärke och den ska vara lätt att forma.


Och ta- da, enkelt, gott och färdig att använda till en massa andra goda onyttigheter :)

Ett tips om du ska ha den till dina semlor är att ha i lite mer vatten så att den blir lösare och mer lättvispad. Man kan också ha i lite bittermandel i från början (även den skållad), börja dock med en halv då den lätt kan ta över och smaka för mycket.

Ps. Du missar väl inte att jag finns på Facebook numera. Gå in och gilla! Där kommer jag att ta med lite småtips och annat som kanske inte riktigt passar in på bloggen.

Kommentarer

  1. Merci beacoup pour cette recette! Je vais de ce pas la realiser.

    Nadia

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg