Baguette igen

Den gångna helgen avnjöts det ost från Androuet, dels den fantastiskt goda brien som åts i midsommarhelgen och sen så satsade jag den här gången på en hårdost gjord av getmjölk som var riktigt god. Men den var ingen comté prestige... Till goda ostar måste man också avnjuta gott bröd och ställde mig och bakade baguette till ostarna.

Baguette Behöver jag ens skriva var jag fått receptet ifrån, äh, gör det i alla fall, från Sébastien Boudets bok Den franske bagaren
Tre stycken
Du behöver:
500 gram vetemjöl (helst utan tillsatser som Orga kvarn)
22 gram oraffinerat grovsalt
1 gram jäst alternativt surdeg
500 gram vatten

300 gram vetemjöl

Gör såhär:
Dag 1
Gör iordning poolishen (fördegen) genom att blanda 500 gram vetemjöl, 22 gram salt och 1 gram jäst alternativt aktiv surdeg. (som E har uppmärksammat mig på ska saltet in först dag 2 så inte i poolishen utan sen när du blandar poolishen med de 300 gram vetemjölen)

Häll på 500 gram vatten.


Rör om och blanda ingredienserna väl med hjälp av en slickepott. Anänder du en visp så kommer det bara att gegga ihop totalt och är en ren pina att diska. Smeten ska bli som en väldigt tjock våffelsmet och vara väldigt trögflytande och nästan smacka när man rör i den.

Täck över med plast eller en bakduk och låt stå till dagen efter.

Dag 2
Nu ska smeten/degen se ut såhär:
Bubblig och så har den dubblerat sig i storlek och blivit mindre trögflytande.

Man kan göra baguettedegen för hand och man gör då en rundel av de 300 gram mjölen, häller poolishen i mitten och arbetar in mjölet i degen tills det blir som en rund boll. Eller så är man lite lat som jag är i det här fallet och gör i assistenten. Häll de 300 gram vetemjälen i assistentens bunke och häll sedan på poolishen.

Låt gå i assistenten tills det bildas en boll och degen släpper från kanterna.

Täck över med bakduk och låt vila i 30 minuter. Ta sedan ut degen på ett bakbord och forma tre stycken likstora bollar. Låt vila under bakduk i 10 minuter.

Forma sedan tre stycken baguetter som du lägger på en välmjölad duk. Lägg en baguette, vik upp handduken emellan och lägg nästa baguette bredvid. På så sätt får baguetterna stöd av varandra men nuddar inte varandra och klibbar ihop. Mjöla igen och täck över med bakduk och låt jäsa i 3-4 timmar. Under tiden sätter du på ugnen på 260 grader.
Om du har baksten så sätter du in den i ugnen från början. Har du ingen baksten så sätter du in en helt vanlig ugnsplåt på nedre falsen. Sätt också in en djup svart ugnsplåt längst ner i ugnen (där ska du hälla i kokhett vatten sedan så att ånga bildas och du får en perfekt skorpa på brödet).

När de 3-4 timmarna har gått för du försiktigt över brödet på en bakspade. Då alla inte är utrustade med en sådan så kan du istället lägga dem på ett bakplåtspapper. Snitta dem snabbt och metodiskt på längden. Köp gärna ett rakblad då det går smidigast att skära med. Rakblad med hållare kan du hitta på Bagaren och kocken.
Om någon har tips på hur man undviker hur de blir så här fula och kollapsar så får de gärna skriva en kommentar här under. I ärlighetens namn var de lite överjästa då jag bakade dem och sedan gick ut på stan på shoppingrunda. Det ser ju nästan ut som gamla smutsiga sockor!

Jag testade också att vrida en av baguetterna vilket blev riktigt snyggt!

Skjutsa in baguetterna i ugnen, som sagt har du ingen bakspade kan du antingen ta ut den varma plåten och lägga bakplåtspappret på, har du baksten men ingen spade kan du istället använda en svart plåt och skjutsa in brödet med.


Häll in 3- 4 dl vatten i botten av ugnen och akta händerna så att du inte bränner dig. Låt grädda i 20-25 minuter. Ta sedan ut och låt dem svalna av på ett ugnsgaller. Jag har köpt ett billigt extragaller på IKEA som jag använder. Efter 45 minuter (när fukten har kapslats in i brödet) är det dags att ta en första skiva och bara njuta, gärna med en god ost och lite fikonmarmelad till.
Och titta, ett riktigt bra inkråm också!

Kommentarer

 1. Ja, du säger det ju själv -- de är överjästa. Du kan sänka temperaturen när du jäser de formade bröden, blanda degen något fastare, eller (vilket verkar rimligast) jäsa något kortare tid. Det är överhuvud taget bra att strunta i tiden som står i receptet och istället jäsa så länge som behövs -- tiden som står där är bara en indikation på ungefär hur lång tid det kommer att ta. I ditt fall verkar det gå fortare. Lär dig att känna på hur elastisk degen är när du rör vid den. Om du kan ta den precis innan den tappar den inre strukturen så är det oftast idealiskt.

  Överjästa bröd (om det inte är _mycket_ överjäst) är oftast väldigt goda, men de blir inte så snygga.

  //E

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag visste ju innan jag gick hemifrån att de skulle få jäsa lite för länge (nu blev det dryga sex timmar), i vanliga fall räcker det med en tre timmar, beroende av hur varmt det är i köket.
   men det är ändå rätt fascinerande att trots att de kollapsar när man för över dem så reser de sig i ugnen, men som sagt, de blev inte så snygga, förutom den snurrade som jag blev riktigt nöjd med. och smaken blev ju jättegod, till skillnad från kanelbullarna jag gjorde som nog fick stå lite för länge och jäsa, de slog nästan över och smakade för mycket syra. Men då var det rejält för länge och jag misstänkte nästan då också att det skulle bli fel. men men, då vet man till nästa gång, alltid lär man sig något.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg