Chocolate chip cookies

Kakor är inget som jag gör alltföroftast, men den här bloggen handlar ju lite om att vidga sina vyer så det fick bli kakornas klassiker; chocolate chip cookies. Har följt recept efter Leila Lindholm. Första gången jag gjorde kakorna så följde jag grundreceptet men andra gången fladdrade jag ut lite och gjorde om det (och de blev godare!). De här kakorna är perfekta att baka en sån här regnig dag när man bara vill vara hemma och kura ihop under en filt och titta på film eller läsa en bra bok.

Nu kör vi!

Chocolate chip cookies enligt recept av Leila Lindholm
Du behöver:
125 gram rumsvarmt smör (helst osaltat, har du saltat kan du hoppa över att ha i extra salt)
1 dl råsocker
1 ägg, helst ekologiskt (tänk på hönan)
1 ½ dl vetemjöl (utan tillsatser t.ex. Orga kvarn)
½ dl havregryn
1/4 tsk salt
100 gram mörk choklad, 70%
Skalet av en lime

Gör så här:
Ta ut smöret i god tid innan bakningen. Vispa sedan ihop smör och socker luftigt. Det ska bli som en fin hyffsat slät kräm.


Det är som spår i blandningen (ungefär som man ser när grädden är färdig). Ha slutligen i ett ägg i smeten och vispa in det.

Under tiden smör och socker blandas så rör du ihop vetemjöl, havregryn, salt och bakpulver.


Rör ner de torra ingredienserna i socker, smör och äggblandningen. Det tar en liten stund att få ihop ingredienserna, från början ser det ut som en torr klump men går sedan ihop och blir en jämn lite seg smet.

Riv ner skal från en lime. Jag använder alltid mitt rivjärn från Microplane (det har jag även till att riva parmesan med) då det skalar utan att få med det vita på frukten som bara är bittert.

Rör om igen och hacka sedan chokladen.

Jag använder min megakniv som jag köpt nere i Thailand för det facila priset av 150 kronor (de är jättedyra i Sverige). Tänk att man rest runt med ryggsäck och en köttkniv i ryggan en gång i tiden.

Hacka chokladen i grova bitar.

Rör ner i kaksmeten.

Ta ut kaksmeten på ett bakplåtspapper. Använd händerna för att få ut kaksmeten som en jämn sträng på bakplåtspappret. Forma sedan till en korv som är cirka fem cm i diameter.


Läg in i kylen. Receptets äger en halvtimme, jag tycker en timme för att den ska hinna stela ordentligt och inte gå sönder under tiden man sedan skär den. Sätt nu också ugnen på 200 grader.

Ta ut degen och veckla upp bakplåtpappret. Du ska nu ha som en stel pinne.

Skär degen i en cm breda bitar.

Lägg ut dessa på ett bakplåtspapper. Tänk på att inte lägga dem alltför tätt då de flyter ut på plåten.

Grädda dem mitt i ugnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna av innan du äter dem!
Och så här blev de:


Jag skulle noh kunna tänka mig att hoppa över limen nästa gång. I receptlänken finns en del tips på hur man kan göra om den. Jag testade igår att göra dem med mandelmjöl istället för havregryn och det blev riktigt gott. Glömde igår också att ha i ägget, men kakorna blev finfina ändå. Lite mer spröda bara men fortfarande- farligt goda!

Kommentarer

Populära inlägg