Chokladkola



Det här receptet har jag gjort sen jag var liten. Det kommer från någon reklamkatalog för Milda, men använd snälla inte Milda utan riktigt osaltat smör. Som lakritskolornaär de här farligt goda och fick toppbetyg av dem utav min handledare på ostbutiken (mye takk). Det är ettoligatorium att ha de här med bland julgodiset och liksom lakritskolan så brukar jag frysa in dem och ta fram dem til jul (eller lite under tiden, man måste ju smaka och se att de inte har blivit dåliga under tiden hrm).

Men nu ska jag inte låta er vänta längre:

Chokladkola
Du behöver:
100 gram osaltat smör (för att slippa alla tillsatser)
2 dl vispgrädde
1 dl mörk sirap
3½ dl strösocker (ekologiskt)
1 msk vaniljsocker
3½ msk kakao
2 msk glukos

Gör så här:

Börja med att smälta smöret.

Häll i de övriga ingredienserna. Kakaon rekommenderar jag varmt att man tar genom en finmaskig sil för att slippa tråkiga kakaoklumpar i kolasmeten.

Koka ihop ingredienserna och låt dem komma upp till antingen 120 grader eller tills kolan klarar kulprovet.

Kulprovet gör du genom att hälla lite kolasmet i ett glas med iskallt vatten.

Det här kan du behöva göra flera gånger under kokandets gång. Kolan är klar när du kan forma den kolasmet du hällt i vattnet till en liten klump.

Häll upp kolasmeten i en bakplåtsklädd ugnsform cirka 20x30 cm. Akta tassarna när du gör det, du vill INTE ha kolasmet på händerna eller fingrarna. Om du får detta spola direkt med ljummet (ja, ljummet, nya rön) vatten i 15 minuter för att undvika brännmärke.

När smeten svalnat hyffsat (efter cirka en timme) så kan du ställa in den i kylen i en- två timmar så att den stelnar ordentligt. Den är då lättare att skära upp. Ta sedan fram kolan

och skär den i bitar om 2x2 cm ungefär.

Paketera kolorna i uppklippta smörgås- eller smörpapper

och lägg sedan i en plastpåse och in i frysen. Det är helt okej att maka på några kolor under tiden, dels för att kvalitetssäkra ;) men också för att minska mängden kolor att packa, för just den biten är den tristaste. Skär med fördel upp alla kolor innan och sätt dig framför tv:n och gör detta arbete.

Och, glöm inte att planera in lite långpromenader under julen ;)

Kommentarer

Populära inlägg