Karamelliserade mandlar doppade i choklad

Det här är världens godaste julgodis men också smärtsamt att göra. Man ska ta isär de karamelliserade mandlarna när de fortfarande är varma och sitter här med smått ömmande fingertoppar efter att ha gjort andra omgången. Första gången jag gjorde det här underbara receptet av Magnus Johansson så gav jag bort en stoooor påse till en vän i familjen och sa att det kan du dela med dig med din man. Han fick två mandlar... I år gör jag extra mycket då jag fått en beställning på de här till julafton.

Några kommenterarer, originalreceptet innehåller smör och jag vet inte riktigt när det ka användas då det inte omnämns i receptet och det inte finns någon direkt nytta med det varför jag strykit det. Sen skriver jag bara choklad, vilken procent du vill använda får du bestämma själv beroende på vilka smakpreferenser du har.


Nu kör vi:

Karamelliserade mandlar doppade i choklad
Du behöver:

200 gram skållade mandlar
75 gram strösocker, gärna ekologiskt
25 gram vatten
50 gram choklad
1 vaniljstång (valfritt)

Gör så här:
Börja med att skålla mandlarna. Det gör du genom att koka upp vatten, hälla i mandlarna och låt koka någon minut. Häll ut dem på hushållspapper. Sedan är det bara att "pluppa" ut mandlarna ur skalet när de fortfarande är varma. Det här kan man sitta och pyssla med framför tv:n.


Nu kan du göra två saker, antingen låter du dem ligga kvar på pappret och torkar de i et dygn. Eller så rostar du dem lätt i en varm järnkastrull tills de blir lätt bruna. Det beror på hur snabbt du vill att de ska bli färdiga.

Gör sedan så här, väg upp 75 gram socker och 25 gram vatten och häll i en stekpanna av järn och ha på högsta värmen.

Väg upp mandlarna

och när socker/vattenblandningen börjar koka så häller du ner mandlarna i stekpannan. Rör om hela tiden.


Om du vill ha vaniljstång (ger lite extra smak) så är det nu läge att ta fram den. Skär en skåra genom skalet och skrapa sedan med hjälp av en vass kniv ur fröna och klicka ner i stekpannan med mandlarna. Vaniljstången kan du sedan ha till att göra eget vaniljsocker.


Efterhand så börjar socker/vattenblandningen kristallisera sig runt nötterna och det blir nästan som vit snö runt om.

Nu är det ännu viktigare att du rör om hela tiden och sänk även gärna värmen för nu går det fort och det är lätt att mandlarna bränner (och då blir de inte goda)


Och det var här jag hade i smör och det blev, som ni ser, rätt kladdigt, så hoppa smöret, det går minst lika bra utan!

Stälp upp mandlarna på ett bakplåtspapper och börja, så snart fingrarna tål värmen, separera de karamelliserade nötterna från varandra.

Låt svalna av.

Smält 1/3 av chokladen i ett vattenbad. Ett vattenbad är när du har en bunke av posrlin eller stål i en kastrull med lätt kokande vatten. Chokladen smälter mer skonsamt och framför allt, du undviker att den bränner vid.


Häll ner mandlarna i chokladen, rör om, häll ut på bakplåtspapper (som har antingen en bricka eller annat stabilt underlag under sig) och bred ut och ställ in i kylen att kylna.Ta sedan ut mandlarna, smält 1/3 av chokladen och upprepa proceduren ovan.

Smält sedan den sista tredjedelen av chokladen, rör ner mandlarna, bred ut på bakplåtspapper och in i kylen. Låt stå några timmar och häll sedan upp mandlarna i en fin skål eller om du ska ge bort dem i en fin cellofanpåse med fint snöre om.


Ett litet tips på vägen, jag har testat att även ha i dubbla mängden choklad, och det fungerar finfint det också och smakar nästan ännu godare!!!

Och nu är det snart jul, min ambition är att få ut ett recept till innan julafton, men kan inte lova något, men det ska i alla fall julbakas ända in i det sista :)

Kommentarer

Populära inlägg