Pommes duchesse

Efter att ha legat sjuk hela den här helgen där den mest ansträngande aktiviteten har varit att stänga av och på tv:n tänkte jag uppdatera bloggen lite. Två veckor har gått på det nya året och har fortfarande inte fått med receptet på Pommes duchesse som jag gjorde på nyårsafton. Så nu kör vi!

Pommes duchesse två personer
Du behöver:

500 gram mjölig potatis
1 äggula
½ dl vispgrädde 40%
1 msk smör
salt och peppar

Gör såhär:
Ta fram och skala potatisen. Jag har börjat gilla den mjöliga med rött skal.

Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den blir mjuk, i det här fallet gör det inget om den rentav kokar sönder.


Mosa sönder potatisen antingen med en potatispress, en potatisstöt eller en gaffel tillbaks ner i kastrullen.


Separera gula från vita, vispa upp gulan lite lätt och rör ner i den pressade potatisen, rör omtillsätt grädden och smöret, rör om och smaka av med salt och peppar.


Låt moset svalna av lite innan du spritsar det. Ta fram spritspåsen och den tyll (munstycke) du tänkt använda. Ta även fram plankorna. Har du inga planksteksplankor så kan du använda en ugnsfast form eller fat.Jag brukar lägga spritspåsen runt toppen på en vattenkaraff så blir det lättare att få i moset i en påse.

Börja sedan spritsa små söta potatisklickar på plankan/formen.Försök att spritsa så att det går runt hela plankan.

Sätt på ugnen med grill på 275 grader. Lägg tomater i ena sidan av plankan och skjutsa in plankorna i ugnen och låt stå tills moset blivit lätt gyllenbrunt på topparna.


Placera köttet, fisken eller vad du vill ha i mitten och häll även över såsen. Pommes duchessen ser till att den inte rinner ut.

Duka fint och voilá så har du en härlig nyårsmiddag eller bara ett riktigt bra fredagsmys!

Kommentarer

Populära inlägg