Gräddglass

Tänkte att jag inför det nya året skulle vara duktigare på att uppdatera bloggen men saker och ting och en speciell person som upptar min tid har börjat komma emellan. Men, lite har jag hunnit med att baka och fixa med, mest gamla favoriter som anka och lettisk påsktårta och så fixade jag den här glassen ur Elisabeth Johanssons bok Iskallt! som jag gjorde till våffeldagen. Jag tillhör de som tycker att glass är klart godare till våfflor än vad grädde är. Det bästa var också att det blev glass över som man kunnit njuta av efteråt med hallon och lite riven choklad ovanpå. Så gott och har du inte testat att göra egen glass förut, gör det, godare finns inte och speciellt när den är nygjord och bara smälter på tungan.

Men nu kör vi!

Gräddglass 6-8 portioner (beroende på hur mycket du äter)
Du behöver:
1 vaniljstång
3½ dl 3%- ig mjölk
4 dl grädde, 40% ekologisk
6 äggulor från ekologiska ägg (vitorna kan du göra maränger av)
2 dl ekologiskt strösocker

Gör så här:
Snitta upp och skrapa ur vaniljstången.


I en tjockbottnad kastrull kokar du upp mjölk, grädde, vaniljstången och vaniljfrön. Ställ åt sidan.
Plocka upp vaniljstången, rulla in den i hushållspapper. Du kan sedan använda den till att göra eget vaniljsocker.

Vispa äggulorna och sockret till en fluffig vitaktig smet.


Häll i den varma gräddmjölken och vispa ihop till en jämn smet.


Häll tillbaka smeten i kastrullen, sjud till 85 grader och vispa hela tiden och ta sedan genast bort från värmen. Det får absolut inte koka då gulan koagulerar och det smakar ägg om blandningen.
Häll upp smeten i en bunke eller ställ kastrullen i ett iskallt vattenbad så att den kyls ner.
Låt smeten svalna av, sila sedan av den, plasta in bunken och ställ in den i kylen i några timmar. Helst över natten vilket gör glassen krämigare och mer smakrik.


Ta fram smeten och saknar du glassmaskin kan du hälla upp den i en plastlåda med lock som du då och då tar fram och rör lite i (för att undvika ojämn frysning av glassen). Har du glassmaskin så häller du glassen i maskinen och låter den gå tills glassen blivit som du vill ha den.


Och voilá, så här blev den, mjuk, krämig med synliga vaniljfrön samt med en lätt gul ton av äggulorna. Så gott!!!

Kommentarer

Populära inlägg