Espresso cake

För några veckor sedan var jag på en boksignering som Roy Fares hade där han signerade sin senaste bok United states of cakes
och han sa då att just den här tårtan var det receptet som jag absolut måste testa. Nu gör man ju inte en tårta till fredagsmyset så har väntat på det perfekta tillfället att göra den och vad är inte bättre än ett adventsfika. Den här tårtan var helt fantastisk, saftig, lagom söt och perfekt mycket kaffesmak. Nomnomnom, tvingade på min storebror resterna som han fick ta med till sitt jobb, lika bra det, hade jag haft kvar de hemma så hade jag förmodligen kunnat rulla fram på Stockholms gator. Och som ni märker vurmar jag för ekologiskt, men det går bra att använda icke ekologiska.

Ska inte hålla er på halster längre, så nu kör vi!!!

Espresso cake 12-14 bitar

Du behöver:

Tårtbottnar:
350 gram ekologiskt eller oraffinerat vetemjöl
510 gram ekologiskt strösocker
120 gram ekologisk kakao
15 gram bikarbonat
7 gram bakpulver
10 gram salt, oraffinerat
10 gram vaniljsocker
165 gram ägg, ekologiska
350 gram rumsvarm mjölk, ekologisk 3%
180 gram vegetabilisk olja (rapsolja t.ex.
350 gram hett bryggkaffe

Kaffesmörkräm:
200 gram mörk 70%- ig choklad
400 gram rumsvarmt osaltat smör
8 gram vaniljsocker
150 gram ekologiska äggvitor
220 gram ekologiskt strösocker
1 nypa salt
75 gram ljummen espresso

Marshmallowfyllning:
250 gram rumsvarmt osaltat smör
120 gram ekologiskt florsocker
3 gram vaniljsocker
cirka 210 gram marshmallowfluff (en burk, står på "internationella" hyllan i mataffären)

Garnering:
1-2 påsar Polly mjölkchoklad

Gör så här:


Tårtbottnarna
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla kanterna på fyra bakformar, 21-22 cm i diameter. Samma här, har man inte fyra såna bakformar så grädda i omgångar (jag måste köpa nya då mina läckte och halva bottnarna hamnade på ugnsbottnen). Täck bottnarna med bakplåtspapper.

Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke.Vispa ihop olja, ägg och mjölk lite lätt i en annan bunke (använder du hushållsassistent är det lättast att göra det i den).

Blanda ner de torra ingredienserna och rör med en slickepott ihop till en jämn smet.

Koka upp kaffet, häll det hett i smeten och blanda väl med hjälp av en slickepott.Fördela smeten jämnt i formarna och grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Bottnarna ska vara väldigt saftiga och nästan lite svampiga i konsistensen när de tas ut ur ugnen. Lägg på bakplåtspapper och låt de svalna av ordentligt innan du tar ut dem ur sina formar.


Marshmallowfyllning
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke (använd hushållsassistenten då det är ganska tungt för elvispen).Tillsätt fluffet och vispa till en slät fyllning.


Kaffesmörkräm
Börja med att hacka chokladen och lägga den i ett vattenbad. Vattenbad är när man har en skål och lägger den över en kastrull med kokande vatten vilket gör att chokladen smälts mer skonsamt än om man smälter den direkt i kastrullen.Låt den svalna av ordentligt.

Vispa smör och vaniljsocker fluffigt.
Vispa äggvitor, socker och salt för hand i ett vattenbad tills allt socker löst upp sig. Ta bort bunken från kastrullen och fortsätt att vispa med en elvisp tills marängen kallnar och tjocknar.Vispa ner smöret och chokladen i omgångar.

Och blanda sedan ner även espresson i omgångar tills du får den kaffesmak som du vill ha.
Montering:
Lägg ut tårtbottnen och skär den jämn om den gräddats alltför ojämn i formen på toppen.Bred på halva marshmallowfyllningen jämnt på bottnen.Lägg på nästa botten och stryk på lite av kaffesmörkrämen.Lägg på en botten till och stryk på resten av marshmallowfyllningen och lägg sedan på den sista tårtbottnen som ett lock.Med hjälp av en palett (min bästa vän vid tårtdekorering) eller en slickepott brer du ut resten av kaffesmörkrämen så jämnt du kan över tårtan och se även till att hela tårtan blir täckt. Jag har en tårtsnurrmojäng under som gör att man lätt kan snurra runt tårtan. En bra investering och finns bl.a. på Kakburken.

Och ta- da, så här blev själva tårtanOch täck med Polly nertill (täcker också eventuella skavanker). Har du smörkräm kvar kan du använda det som extra klister på Pollygodiset innan du trycker dit dem.Låt sedan tårtan stå i kylen i minst tre timmar och ta sedan fram den minst 30 minuter innan servering.En av de absolut godaste tårtorna jag ätit och ett måste för kaffeälskaren!!!

Kommentarer

Populära inlägg