Brysselkex

Jag kan erkänna, och har nog gjort det, jag är riktigt kokboksberoende och köper nog fler nya varje månad än vad som är sunt. I och med att min vill-ha-lista är rätt stor så händer det ibland att böckerna inte finns i tryck och då är det att leta på antikvariat som gäller. Idag är det rätt smidigt tack vare sidan antikvariat.net där man kan söka på landets alla antikvariat. Det var där jag hittade boken som dagens recept är hämtat ifrån nämligen Heléne Johanssons Sötebröd från Brunkebergs bageri. Så ska inte hålla er på halster alltför länge, utan nu kör vi!

Brysselkex 30-40 stycken

Du behöver:
100 gram strösocker
200 gram osaltat rumstempererat smör
300 gram vetemjöl
10 gram vaniljsocker

2 dl strösocker
karamellfärg

Gör så här:
Blanda ihop de torra ingredienserna.Och lägg dem tillsammans med det rumstempererade smöret i matberedaren (eller gör för hand) och kör tills degen precis gått ihop.

Stjälp upp på bakbordet och forma degen till ens lät deg med händerna.

Låt degen ligga i kylen 30 minuter i en plastpåse.Ta fram 2 dl socker och droppa ner karamellfärg. Traditionellt gör man kakorna med rosa socker men jag älskar blått och ville hellre ha blåa kakor.Ta sedan ut degen, dela den och forma två rullar som vardera är 4-5 cm i diameter.Rulla rullarna i sockret och se till att så mycket kakyta som möjligt täcks.

Låt rullarna ligga i kylen 1 timme (sätt under tiden på ugnen på 175 grader). Ta sedan fram och skär i 1 cm tjocka skivor.Lägg kakorna på en bakplåtsbeklädd plåt.Skjutsa in kakorna i ugnen i 8-12 minuter (beroende på hur tjocka kakorna är). Dra av dem från plåten direkt och låt dem svalna på pappret.Koka en kopp gokaffe, ta dig en kaka och bara njut!Kommentarer

Populära inlägg