Banankaka med chokladtopping

Den här kakan från Heléne Johanssons Sötebröd från Brunkebergs bageri ( som finns på årets bokrea via Bokus) blev en riktig hit när jag tog med den till jobbet för några veckor sedan. Trots att den blev lite misslyckad. I receptet står att kakan ska vara torr men min blev riktigt gojsig och kladdig istället. Rekommenderar också att man i toppingen dels tar 50%-ig choklad ( jag blandade 70%-ig mörk och 30%-ig dulchey och fick en perfekt kombo) ,en också att man ökar mängderna 50% för att få mer topping.

Men nu kör vi!!!

Banankaka med chokladtopping Valfritt antal bitar

Du behöver:
6 st ekologiska ägg
675 gram ekologiskt strösocker
475 gram rapsolja
480 gram vetemjöl, ekologiskt eller tillsatsfritt
15 gram bakpulver, ekologiskt alternativ finns
5 gram bikarbonat
10 gram salt, utan tillsatser
1 mosad banan, ekologisk
100 gram grovhackade valnötter
100 gram smält mörk choklad av god kvalité

En rektangulär form 20x30 cm, alternativt en lite större rund form

Gör såhär:
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.

Vispa ägg, socker och rapsolja pösigt och vitt. Det kommer att ta några minuter.

Under tiden kan du blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver och salt.Vänd först ner den mosade bananen och sedan mjölblandningen i äggvispet.Vänd sedan ner valnötterna och slutligen den smälta chokladen som du smält över ett vattenbad. Vattenbad är när du smälter något i ett kärl ovanför kokande vatten. I och med att du inte smälter chokladen direkt i kastrullen undviker du att bränna den, vilket skulle betyda att du förstört chokladen.

Lägg ett bakplåtspapper i formen och smöra pappret och formens kanter. Häll smeten i formen och grädda kakan på ugnens nedersta fals i 30- 40 minuter.I grundreceptet stod som sagt att kakan skulle vara torr men jag gillar när den är mer saftig, hade den dock inne i 40 minuter men den var fortfarande väldigt dallrig när jag tog ut den. Låt kakan svalna, antingen att du tar ut den ur formen eller att den svalnar i formen.Under tiden gör du chokladtoppingen.
Till den behöver du:
75 gram mörk choklad av god kvalité ( eller 50%-ig så blir den inte bitter)
50 gram ekologisk vispgrädde
125 gram philadelphiaost
100 gram ekologisk florsocker
25 gram vaniljsocker, gärna hemmagjord

Börja med att smälta chokladen i en kastrull tillsammans med grädden. Vispa philadelphiaosten, florsocker och vaniljsocker fluffigt med hjälp av en elvisp. Häll ner chokladen lite i taget, vispa under tiden.När kakan svalnat, bred på toppingen jämnt över kakan. Skär antingen upp själv eller låt varje person själva bestämma hur mycket de vill ha. Det brukar vara populärast!Nomnomnom!

Och nu blir det lite Cary Brothers tema här några inlägg framöver

Kommentarer

Populära inlägg