Lakritsdrömmar

En av mina favoritsmaker är inte oväntat lakrits och den som läser bloggen regelbundet vet att jag har en svaghet för småkakor och då speciellt drömmar. Små, spröda kakor som, om de är rätt bakade, bara smälter i munnen. Vad är då bättre än drömmar med lakrits? Receptet kommer från Anna Bergenströms bok om kakor och så har jag bytt ut vaniljsockret mot lakritspulver. Kan dock bli förbannad på att boken skriver smör eller margarin (rys för margarin). Margarin är en äckelprodukt som är kemikaliskt framställt. Man ska alltid välja äkta smör!

Lakritsdrömmar cirka 20 kakor

Du behöver:
150 gram osaltat smör
2 1/2 dl socker
1 msk lakritspulver
1 dl rapsolja
1/2 tsk hjorthornssalt
300 gram vetemjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Börja med att vispa ihop smör, socker och lakritspulver vitt och fluffigt.Rör därefter ner oljan.

Under tiden rör du ihop vetemjöl med hjorthornssalt. Rör ner nästan hela mjölblandningen i smörvispet. Häll sedan ner det sista mjölet och arbeta ihop till en smidig deg.

Rulla små valnötsstora bollar av degen och lägg ut de på två bakplåtsbeklädda plåtar.Grädda drömmarna ( ta en plåt i taget) mitt i ugnen 18-20 minuter. De kommer att flyta ut och spricka fint inne i ugnen.Ta ut kakorna och låt dem ligga kvar på ugnen tills de svalnat av helt.Det bästa med de är att lakritssmaken smyger på efter ett tag, drömmar med en twist!Kommentarer

Populära inlägg