Lemoncurdsufflé med lemoncurdglass

Jag vet inte hur många gånger jag på den här bloggen uttryckt hur mycket jag gillar Australian Masterchef och har fått väldigt mycket inspiration därifrån. Även det här receptet, som jag valde att tillaga på påskdagen till efterrätt kommer därifrån. Smaken av citron är något som alltid tilltalat mig då det känns fräscht. Att efterrätten blir lite gul är en bra bonus. Och sufflé är en utmaning. Lyckas du blir det kanon, misslyckas du så blir den platt som en pannkaka. Gör gärna lemoncurd, glass och kaksmulorna kvällen innan så slipper du stressa på själva bakdagen. Du kan självklart köpa lemoncurden men jag tycker ofta att den man köper ute är rätt sötsliskig.

Har självklart använt ekologiska citroner genom hela receptet.

Lemon curd sufflé med lemon curd glass, 6 stycken formar som rymmer 2,5 dl

Du behöver:

Lemon curd
175 ml citronjuice
125 gram osaltat smör i kuber
Zest från en citron
5 ekologiska ägg
175 ml ekologiskt strösocker

Lemon curd glass
1/2 liter mjölk
Saft från 1/2 citron och skalet från 1
1 vaniljstång av bra kvalitet
85 gram strösocker
6 äggulor, ekologiskt
150 gram lemon curd

Kaksmulor
30 gram rumstempererat osaltat smör
30 gram ekologiskt strösocker
1/2 vaniljstång
1 äggula, ekologiskt
110 gram vetemjöl, ekologiskt eller tillsatsfritt
En nypa salt

Sufflé
15 gram smör, hackad och extra för att smörja formarna
200 gram ekologiskt strösocker och extra till formarna
185 ml röd mjölk, ekologisk
1 vaniljstång
Skal från 2 citroner
1 ägg, ekologiskt
7 äggulor, ekologiska
50 gram vetemjöl, siktat
5 äggvitor, ekologiska
Florsocker till dekoration

Gör så här:

Lemoncurd (ska aldrig mer köpa lemoncurd igen)
Börja med att värma citronjuice och smör på medelvärme tills smöret har smält, rör i blandningen regelbundet.Vispa ner övriga ingredienser och rör tills de gått samman.Småkoka curden under konstant omrörning i 6-8 minuter tills den är tjock och glansig.Häll över curden till en skål och täck genast ytan med gladpack.Ställ åt sidan och låt fem svalna av innan du för över smeten till en spritspåse. Och var gärna lite smartare än vad jag var och ha i tyllen (spritsmunstycket) innan du har i curden, det underlättar enormt.

Bevara i kylskåp fram till användning. Och se till att ha en en ren burk (gärna desinficerad i ugn) tillhands då det kommer att bli curd över.


Lemoncurd glass
Ha i mjölk, citronzest (har du ingen zestjärn så är det en bra investering att skaffa det nu, ett av mina favoritredskap i köket), vaniljstång och frön på mellanvärme och låt den sjuda upp.

Under tiden så vispar du socker och äggulor i en bunke tills det blir vitt och fluffigt.

Häll sedan mjölkblandningen över äggblandningen och rör ihop (vispa hela tiden).Häll över blandningen till en ren kastrull. Ha plattan på medelvärme. Tillaga och rör om hela tiden tills blandningen tjocknar lite och man kan dra en linje på sleven.

Sila av såsen till en ren bunke och ställ åt sidan tills den svalnar av. Rör om då. När den svalnat av helt har du i citronjuicen. Mitt tips är att öka mängden citronjuice om man vill ha mer citronsmak.

Och här gjorde jag en avstickare från originalreceptet. Jag har alltid lärt mig att glaset gör man dagen innan då proteinet sväller och glassen blir både krämigare och smakriktningar, så låt glassmeten ligga i kylen över natten.

Dagen efter så har du i glassmeten i glassmaskinen. Ha sedan i glassen i en bytta som är 4 cm djup och spritsa in lemoncurden lite här och var i glassen. Förvara sedan glassen i frysen tills det är dags att servera den, men ta gärna fram den 10-15 minuter innan så den blir lite mjuk.
Kaksmulor
Värm ugnen till 170 grader.

Rör ihop smör, socker och frön från en halv vaniljstång tills det blir tjockt och vitt.Rör in äggulan och blanda väl och ha sedan i mjöl och salt.Sprid ut smulorna jämnt, i ett cirka 4 mm tjockt lager, på ett bakplåtspapper. För sedan försiktigt över pappret till en plåt och grädda smulorna i ugnen i cirka 8 minuter. Ta ut och låt svalna.

Kör sedan smulorna i en matberedare så att du får ett småsmuligt puder ( det gör inget om några större bitar finns kvar. Förvara smulorna i en burk tills de behövs.

Sufflé
Värm ugnen till 200 grader.

Med hjälp av pensel (eller händerna) smörar du suffléformarna. Jag hade inga men hittade vita porslinskoppar på Lagerhaus som kostade fem kronor styck som funkade finfint, testbakade dock först då det inte var säkert att de höll för 200 grader. Låt formarna stå i kylen tills smöret stelnat och smöra igen. Var noggrann, smörjer du inte bra riskerar sufflé smeten att fastna på kanterna och sufflén reser sig inte som den ska. Täck innerkanterna med ett jämnt lager strösocker. Detta gör du enklast genom att ha i strösocker och sedan "snurra" ut sockret mot kanterna.Häll mjölk, vaniljstång och urskrapade frön samt citronskal i en kastrull. Ha plattan på medelvärme och koka upp.Under tiden hårdvispar du ett ägg och en äggula tills det blir fluffigt. Häll i 75 gram strösocker, lite i taget. Sänk sedan hastigheten på vispen och ha i mjölet, vispa tills du får en slät smet. Ha i mjölkblandningen och rör tills de gått ihop sig helt. Häll smeten i en ren kastrull på medelvärme (ta bort vaniljstången). Var försiktig för smeten tjockar jättejättesnabbt så konstant omrörning är det som gäller. Låt sjuda i 3-4 minuter tills smeten tjocknar och lossnar från kanterna. Ta bort från värmen och låt den svalna av lite.Ha i resterande sex äggulor och rör ihop. Ha sedan i smöret och rör samman. Häll över smeten genom en sil (för att få bort eventuella klumpar) till en ren skål och täck genast ytan med gladpack. Låt den svalna av lite och ställ sedan in i kylen för att kallna.Vispa äggvitorna i en rostfri/porslinsbunke tills de är fluffiga ( du ska kunna vända skålen över huvudet utan att du får en äggvitehatt). Ha sedan i lite av de 125 gramen strösocker i taget och vispa tills du får "alptoppar" av vispet. Vänd försiktigt ner hälften av äggvitemixen med äggulesmeten, blanda väl och vänd sedan försiktigt ner resterande äggvitor.
Fyll med hjälp av en sked (se till att smeten inte droppar på formens kant) hälften av formarna med sufflésmeten. Ha i en tesked av kaksmulorna och spritsa sedan på lite lemoncurd. Använd skeden och fyll upp med sufflésmet upp till 1,5-2 cm från formens topp. Sätt formarna på en plåt och försiktigt in i botten av ugnen. Grädda i 3-4 minuter, ta sedan ut formarna, ha på lite kaksmulor och sedan in i ugnen igen i 4-6 minuter eller tills de är gyllene och de har rest sig cirka 3 cm från formens kant.

Ta försiktigt ut suffléerna från ugnen, ha på lite florsocker och servera med lemoncurdglassen.


Kommentarer

Populära inlägg