Bullar med chokladfyllning och sommarbär

Nu såhär mitt i högsommarvärmen är bullbak troligen det sista man tänker på, att stå i ett varmt kök med en varm ugn. Men faktum är att bullarna dels jäser riktigt bra men det är också riktigt trevligt att ha ett litet bullförråd frysen som man kan plocka från om man ska ut och picnica eller sola och bada. Bäst kombinerat med hembryggt kaffe i termos. Sen sitter man där med sin tidning, gokaffet och en gobulle och tycker att livet är riktigt härligt!

Bullar med chokladfyllning och sommarbär

Du behöver:

Till bulldegen:
500 gram ljummen ekologisk mjölk 3%
50 gram ekologisk jäst
200 gram ekologiskt socker
200 gram smör, osaltat
1100 gram ekologiskt/tillsatsfritt vetemjöl
5 gram oraffinerat salt

Till fyllningen:
200 gr 56% choklad
100 gr smör
50 gr socker

500 gram (två paket) frysta ekologiska sommarbär (ska dock vara tinade vid användning)

Strösocker till dekorering.

Gör såhär:

Börja med att lösa upp jästen i mjölken. Blanda sedan ner de övriga ingredienserna och kör i maskin i minst 10 minuter tills du fått en elastisk och mjuk deg.När degen är klar, lägg den på bakbänken och låt vila i cirka 20 minuter.Under tiden gör du fyllningen. Börja med att smälta chokladen över ett vattenbad. Det är när man lägger chokladen i en porslin- eller metallskål och ställer den över en kastrull med kokande vatten. Låt svalna av och blanda sedan ner den rumstempererade smöret och sockret. Vispa ihop.Tina även bären och pudra dem med potatismjöl. Det gör att de inte vätskar av sig lika mycket vid gräddningen.

Dela degen i två delar. Kavla sedan ut degen tunt och i en rektangulär form.

Stryk hälften av fyllningen över degen. Strö över de tinade och pudrade bären.

Börja sedan rulla ihop bulldegen till en tight rulle.

Skär med hjälp av en degskrapa rullen i 3 cm bitar och antingen så sätter du dem på plåten direkt. Enklaste sättet att skära är att dela degen på mitten, sedan mitten igen och sedan den delen i tre delar, då får då hyffsat jämna bullar. Jag valde dock att använda stora muffinsformar då jag vill att de håller formen.Upprepa med andra delen av degen.

Låt bullarna jäsa under gladpack i rumstemperatur i två timmar.Under tiden värmer du upp ugnen till 210 grader.

Strö på strösocker. Med fördel kan man även här blanda ut sockret med citronzest för lite friskare smak.Grädda i mitten av ugnen i 12-14 minuter.

           
Kommentarer

Populära inlägg