Sundybergs köksbryggeri

När man växer upp i en liten by som jag gjorde så hade man koll på de andra barnen i samma by, och man har haft lite koll genom åren vad alla gör och vad de pysslar med. Därför är det extra roligt när det går så bra för en av dem och speciellt när det är någon som alltid varit så otroligt snäll och trevlig. I måndags gjorde undertecknad studiebesök till ölbryggeriet som han och några vänner startade för några år sedan- Sundbybergs köksbryggeri.

Inhyst i en gammal kyrka i Stockholms förorten Sundbyberg brygger Pelle och två kompisar sedan 2013 specialöl.Lokalen är riktigt imponerande och killarna har sedan 2012 då de fick tillträde till lokalen gjort et enormt jobb med att bygga om den och anpassa den till ett bryggeri. Som Pelle sa, när de kom in i lokalen hade den stått tom sedan 2005 och det låg ett fem cm tjockt lager damm på golvet. Heltäckningsmattor revs ut, taket (som släppte in regn på tre ställen) lagades och ommålning skedde. Avtalet med kommunen om övertagande av lokalen skrevs p.g.a. att man var tvungen att ändra i Stadsplaneringen först 2013 och då blev det bråttom att få in alla tankar (och oroa sig för om de skulle komma in genom dörren) och äntligen få börja brygga.På övervåningen i kyrkan planerar man framöver att ha pubkvällar och man tar redan nu emot företag för kick- offer och andra kvällar och man samarbetar med ett lokalt cateringföretag och tar 120 sittande gäster. Man har även en fin samling med politisk konst på övervåningen där de ibland lånar ut vissa verk till Moderna museet.

Det är så häftigt att få höra historien om hur de startade upp bryggeriet och för en mindre ölnörd som jag är var det också kul att se hur ett bryggeri ser ut och hur det fungerar bakom kulisserna (speciellt när man druckit själva ölet). Kan klart rekommendera halvlagern och ska bli kul att testa Saison med passionsfrukt nu när de gjort om receptet. Samma sak med alen. Sortimentet finns på Systembolagets beställningssortiment samt på Systembolaget i Sumpan, Bromma och ett ställe till. På tapp har Bishop's arms i Sumpan samt en inne i stan deras öl. Dryga tio ställen har det på flaska och då främst lokalt.I oktober kommer även ett öl smaksatt med kaffe från Johan & Nyström, det ska bli riktigt spännande att prova!!!

Stort tack till Pelle och Thomas som visade runt i lokalen och berättade så otroligt mycket om bryggeriet och vikten av återvinning och miljötänk även inom mikrobryggeribranschen. Det höll jag ju på att nämna, nämligen att man strävar efter att använda så mycket ekologiska produkter som möjligt samt att man även strävar efter att återvinna maskiner och annat istället för att hela tiden köpa nytt. Sånt gillar vi!!!

Kommentarer

Populära inlägg