Cheesecake med havtornssylt

Häromveckan var det några kollegor som var över på middag- och filmkväll. Till middag blev det coq au vin och efterrätt cheesecake. Har dock gjort om lite, ville ha något sött med lite syrligt till så gjorde en cheesecake där jag bytte ut digestiven mot shortbread cookies/mördegskakor och så ville jag ha något syrligt så gjorde den här havtornssylten. Vill man ha mer syra kan man ha i lite citronskal i smeten och vill man ha lite sötare kan man ha blåbärssylt istället.

Men nu kör vi!

Cheesecake 4 personer

Du behöver:
2 ekologiska ägg
1 ½ dl ekologisk strösocker
100 gram philadelphiaost
2 dl ekologisk vispgrädde
140 gram shortbread/mördegskakor

En bakform 22 cm i diameter

Havtornssylt

Gör såhär:

Börja med att separera äggvitorna och äggulorna. Se till att ingen gula hamnar i vita, hamnar det fett i vitan kommer den inte stelna när man vispar den. Använd också en skål av rostfritt stål eller porslin till vitan av samma skäl.Vispa äggvitorna till ett hårt skum (är det tillräckligt bra vispat ska du kunna hålla bunken upp och ner över huvudet).Vispa ihop äggulorna och sockret tills det vitnar.Rör ner philadelphiaosten och rör väl.

Vispa grädde och vänd sedan försiktigt ner den och de vispade äggvitorna i smeten. Se till att de blandas väl.Den här gången köpte jag shortbreadcookies men de är jätteenkla att göra själv. Krossa de antingen genom att lägga dem i en påse och banka med en kavel eller kör de i matberedaren tills de är finfördelade.

Ta fram formen och ha i hälften av smulorna. Häll i hälften av cheesecakesmeten, täck med resten av smulorna och häll sedan på resten av smeten och försök att se till att smulorna täcks.Täck med gladpack och lägg in i frysen minst 4 h. Ta sedan fram den 10 minuter innan servering så blir den lättare att portionera upp. Servera som den är eller med någon god sylt till. Jag valde havtornssylt.Kommentarer

Populära inlägg