Tryffel med lakrits

Nu står julen runt hörnet igen och det är dags att börja förbereda för julfikat som äger rum första adventhelgen. Var i år lite tveksam till att ha den då det har varit rätt mycket under hösten men det är kul att träffa gamla och nya vänner i lite mer avslappnade former. Har man årliga traditioner är det lätt att man faller in i gamla vanor och bakar samma saker men i år satsar jag dels på klassiska kort men också på nya kanske framtida klassiker. Receptet nedan hittade jag i senaste numret av tidningen Baka (nr 6/2014) som förutom det här receptet innehöll flera bra recept inför julen. Jag skulle även säga att man kan variera det här receptet och blanda i blåbärspulver, ingefära för att få andra smaker.

Lakritstryffel
cirka 25 stycken

Du behöver:
225 gram mjölkchoklad
125 gram ekologisk vispgrädde, 40%
10 gram lakritspulver
25 gram rumstempererat osaltat smör

lakritspulver och kakao att rulla tryffeln i (1 msk lakritspulver till 3 msk kakao)

Gör så här:

Hacka chokladen i små bitar. Jag är lite lat så jag bröt den bara i grova bitar. Använde Fazers mjölkchoklad som för övrigt är väldigt beroendeframkallande i smaken. Farligt!Koka i en liten kastrull upp grädde och lakritspulvret. Häll ner den hackade chokladen i omgångar och rör om med en slickepott till det blandats ordentligt och blivit en jämn smet. Rör varsamt ner det rumstempererade smöretoch blanda väl.Låt chokladsmeten svalna några timmar i kylen. Blanda ihop lakritspulver och kakao. Med hjälp av en sked skedar du ut bitar av tryffeln som du sedan rullar runda i händerna. Har du samma problem som jag och har väldigt varma händer, ha dem under kallvatten mellan rullomgångarna och torka dem väl så kladdar inte chokladen lika mycket. Rulla bollarna i kakaoblandningen.Klart, servera och låt dem smälta i munnen!

Du kan förvara tryffeln i kylskåpet i en tätförsluten burk men att du tar fram dem innan servering så att de hinner bli rumstempererade.

Kommentarer

Populära inlägg