Gräddkolor med flingsalt

Min favoritpralin på Chokladfabriken (som är det bästa stället att handla praliner på i Stockholm enligt mitt tycke) är deras lakritskola doppad i mörk choklad och strösslad med havssalt. Starkt beroendeframkallande! Tanken var att jag skulle ha gjort en lakritsvariant på nedanstående kola hämtad från Roy Fares senaste bok Delicious men vände ryggen till lite för lång tid och den brände fast istället. Men, vill du testa så byt ut vaniljsockret mot lakritspulver.

En stark rekommendation är att du köper en sockertermometer för bättre kola.

Men nu kör vi!

Gräddkolor med flingsalt
cirka 26 kolor

Du behöver:

Till kolan:


1 vaniljstång
200 gram ekologisk vispgrädde 40%
3 gram vaniljsocker
80 gram osaltat smör
170 gram glykos
260 gram ekologiskt strösocker

Till topping:
200 gram 55%-ig choklad, att doppa kolorna i
flingsalt att strössla över

Gör såhär:

Börja med att klä en bakform 20x20 cm med bakplåtspapper.

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med grädde, vaniljsocker och smör. Värm tills smöret har smält.

I en annan kastrull kokar du upp glukosen. Rör ner sockret i omgångar och koka blandningen tills den är 170 grader. Rör om då och då.Ta upp vaniljstången ur gräddblandningen och häll sedan försiktigt ner vaniljgrädde i glykosblandningen. Koka upp allt tillsamamsn till 123 grader. Rör om i smeten mellan varven så att kolasmeten inte bränner fast i botten.Häll smeten i formen och låt den sedan svalna av i 3-4 timmar. Låt sedan formen stå i kylen en kort stund så att kolan blir lättare att dela på.Börja sedan med att arbeta med chokladen. För att få en snyggare och glansigare yta bör du temperera chokladen först. Det gör du genom att hacka hälften av chokladen och värma den till 48-50 grader i ett vattenbad. Vattenbad är när du har en keramik- eller metallkärl över en kastrull med kokande vatten. Ta bort chokladen från värmen och tillsätt resten av chokladen, rör om tills temperaturen är 27-28 grader. Värm igen i ett vattenbad till en temperatur på 31-32 grader.Skär kolan i bitar och doppa varje bit i choklad.

Lägg kolorna på en plåt med bakplåtspapper eller på galler med bakplåtspapper under. Strö saltflingor på kolorna och låt chokladen stelna.Klara att äta!Och för alla er som gillar att titta på "Ett päron till farsa firar jul":

Kommentarer

Populära inlägg