Pepparkaksrulltårta

Varje år sen jag var liten har vi alltid gjort mjuk pepparkaka hemma men i år ville jag testa något nytt (sen gjorde mamma det till sin julfest så fick äta det i år ändå) och hittade det här receptet på mjuk pepparkaka med lite twist i Roy Fares senaste bok Delicious. Min bild av rulltårta är små söta rullar, mer som små mumsbitar och jag tyckte att receptets 12 bitar lät lite lite. Så gjorde två och min rulltårta stämde inte alls överens med den bild jag hade i huvudet, så gör en, den räcker till fler än tolv personer.

Nu kör vi!

Pepparkaksrulltårta cirka 12 bitar

Du behöver:

Till kakan:


120 gram ekologiskt och/eller tillsatsfritt vetemjöl
3 gram bikarbonat
8 gram malen kanel
3 gram malen ingefära
3 gram malen kryddnejlika
165 gram (tre stycken) ägg, rumstempererade
130 gram ekologiskt strösocker
2 msk ekologisk filmjölk

Färskostfyllningen:

100 gram rumsvarmt osaltat smör
250 gram rumsvarm Cream cheese (färskost)
10 gram vaniljsocker
210 gram ekologiskt florsocker
25 gram vispgrädde
50 gram frysta ekologiska lingon

till serveringen, om du vill, tinade lingon alternativt rårörda lingon

Gör såhär:

Börja med att sätta ugnen på 275 grader. Vispa ägg och socker pösigt och tills det börjar vitna.

Rör ihop de torra ingredienserna och sikta ner de i äggblandningen. Rör försiktigt om med en slickepott (rör du hårt så slår du ut luften från äggvispet).Vänd sedan ner filmjölken och rör försiktigt ner den.Bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper och grädda kakan mitt i ugnen i fem minuter.Ta ut kakan ur ugnen, sockra den ordentligt på ytan och stjälp sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper med den sockrade sidan neråt.

Låt den svalna och dra sedan bort bakplåtspappret. Lossnar det inte med en gång kan du pensla lite på pappret lite lätt med kallt vatten.Under tiden kakan svalnar kan du börja med färskostfyllningen. Du vispar smör och färskost vitt och fluffigt i en bunke. Tillsätt vaniljsocker och sedan florsockret i omgångar (har du i allt så flyger det all världens väg). Fortsätt att vispa tills fyllningen är fast och fin och blanda då i grädden.

Fördela fyllningen jämnt på kakan och strö över lingonen.

Rulla ihop den till en tight rulle.Kan stå i kylen någon- några dagar fram till servering, men ta gärna fram den någon timme innan så den blir lite rumsvarm. Servera gärna tillsammans med resterande frysta lingon eller rårörda lingon.


Kommentarer

Populära inlägg