Bläckfisk, potatis och chili

Tror jag skrivit om det förut, men bläckfisk är enormt underskattat här i Sverige. Gott, enkelt att tillaga och framför allt billigt. Den här rätten går också väldigt fort att göra, innehåller få ingredienser och är jättegod. Även detta recept kommer från Hugh Fearnley- Whittingstalls Three good things och fungerar både som lite annorlunda bjudmiddag men också för en mysig hemmakväll. Det är något lite comfort food- aktigt över att äta mat ur en skål med sked.

Bläckfisk, potatis och chili 2 portioner

Du behöver:
4 tsk ekologisk raps- eller olivolja
4 oskalade ekologiska potatisar
3-4 stycken ekologiska vitlöksklyftor, med skal
3 tsk ekologisk och/eller tillsatsfritt mjöl
250!gram väl rengjord bläckfisk
Havssalt och färskmalen svartpeppar
Ekologisk citron, i klyftor

Gör såhär:
Värm ugnen till 200 grader. Häll oljan i ett stort ugnsbläck och lägg in i ugnen i cirka fem minuter.Under tiden sköljer du av och skär potatisen i grova 3 cm bitar. Ha ner dem försiktigt i bläcket tillsammans med den krossade vitlöken (din krossar den genom att lägga vitlöken på skärbrädan och trycka ner knivbladet mot den), krydda med salt och peppar, rör om i oljan och rosta sedan i ugnen i 30 minuter.

Under tiden ta fram bläckfisken, rensa den, ta bort Skinner och skär den sedan i en cm ringar, vänd ut och in och tvätta sedan av dem igen under kallt vatten. Skölj även av tentaklerna. Blanda sedan mjöl, salt och peppar och ha i ringarna och tentaklerna en och en tills de täcks av mjölet. Lägg dem sedan på en tallrik.

Ta ut potatisen, rör om dem i bläcket och för dem åt sidan. Höj värmen till 240 grader, lägg ner en bläckfiskbit i taget i bläcket, rör försiktigt så att det täcks av den varma oljan. Sätt in bläcket i ugnen 5-7 minuter. Under tiden skär du chilin tunt. Ta ut bläcket, rör ner chilin och tillaga i ugnen ytterligare fem minuter. Ta ut och ta bort vitlöken.Servera med citronklyftor som pressas över maten.Kommentarer

Populära inlägg