Linser, spenat och potatis

Det finns ett namn för såna som jag- flexitarian. Det är det nya ordet för de som försöker att övervägande äta vegetariskt men som när andan faller på äter kött, fisk eller kyckling. I veckorna försöker jag oftast att ha med vegetariskt i lunchlådan och på helgerna så blir det ofta en nudelsoppa med svamp som protein. Den här veckan hade jag med mig en röra med linser och spenat, riktigt nyttigt med andra ord och också väldigt fettsnålt.


Linser spenat och potatis 4 port

Du behöver:
250 gram avsköljda ekologiska röda linser
8 dl vatten eller ekologisk grönsaksbuljong
1/2 tsk salt
400 gram kall ekologisk potatis
2 msk neutral olja, tex rapsolja eller solrosolja
4 ekologiska vitlöksklyftor, finhackade
1 rågad msk currypulver
200- 250 gram färsk ekologisk spenat
Lime- eller citronjuice, ekologisk
Havssalt samt svartpeppar
Lime eller citronklyftor till servering, ekologisk

Gör såhär:
Ha i linserna i 8 dl vatten eller grönsaksbuljong ( jag hade i en tärning umamibuljongtärning och en tärning grönsaksbuljong, men hoppa umamitärningen, det blev en väldigt underlig brytning)i en traktörpanna (cirka 28 cm i diameter). Koka upp och skumma av om det behövs. Ha sedan i saltet (har du buljong som bas kan du hoppa saltet) och rör om. Sjud i 15-20 minuter under omrörning tills du har en tjock linspuré. Tillsätt gärna vatten om den blivit för tjock och ta sedan av den från värmen.

Under tiden linserna kokar så skivar du den kalla potatisen i 1/2-1 cm tjocka skivor. Värm olja i en traktörpanna på medelvärme. Ha i potatisen och stek tills i cirka 10 minuter tills den är gyllene runt om. Rör om då och då.

Ha i den finhackade vitlöken och curryn. Rör om ordentligt utan att förstöra potatisen. Sänk värmen och stek i en- två minuter ytterligare. Häll potatisen ner i linspurén.

Behåll plattan varm och använd samma stekpanna till spenaten. Har du sköljt av den så räcker det vattnet annars så har du i lite vatten i botten innan du häller i spenaten. När spenaten har mjuknat så har du i linspurén med potatis och rör om försiktigt så att inte potatisen bryts sönder.Ha över rejält med citronsaft/limesaft (jag använde saften från en hel citron). Krydda av med havssalt och peppar.

Servera direkt med lime- eller citronklyftor.


Kommentarer

Populära inlägg