Lakrits- och citronkakor

Nu när det är påsk så vad passar bättre än citron? Och citron och lakrits är ju alltid en riktig höjdare. Jag blev den här gången inte helt nöjd med tjockleken på kakorna så har planerat att göra något lite annat med de nu under påsken. Får se hur den idéen artar sig. Annars går ju påsken väldigt mycket ut på att äta en massa godis. Vi har redan proppat i oss en massa på jobbet den här veckan så är glad att jag hemma i helgen satsar mer på mindre mängder men lite bättre kvalité. Har bl.a. en massa lakrits hemma från Marsipanbåten. Men ni som inte har den kan testa att baka de här supergoda kakorna.

Lakrits- och citronkakor 20-30 stycken

Du behöver:
100 gram ekologiskt strösocker
200 gram osaltat smör
300 gram ekologiskt eller tillsatsfritt mjöl
10 gram lakritspulver
Zest från en ekologisk citron


Gör såhär:

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Jag började med att vispa upp smöret i en matberedare och sedan rörde jag ihop de torra ingredienserna samt rev citronzesten på ett zestjärn. Du kan också blanda ihop ingredienserna för hand. Ingredienserna ska bara precis gå ihop.Använd sedan händerna och forma degen till en slät deg. Låt den sedan vila i en bunke i kylen i 30 minuter.

Ta ut degen ur kylen, dela den i två delar och forma sedan löst med händerna en avlång rulle. Använd sedan ett bakpapper för att forma till en rulle. Lägg över på en bricka, upprepa med nästa daghalva och lägg sedan in rullarna i kylen i en timme.

Ta ut dem och skär i 1/2-1 cm tjocka skivor (mina blev lite för tjocka), lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen 8-10 minuter. Ta ut dem ur ugnen och ta av bakplåtspapperet från plåten så att de svalnar fortare.Låt svalna och servera med en god kopp kaffe!Kommentarer

Populära inlägg