Blåbärskaka med kardemummatopping

Det här receptet kommer ur Heléne Joahnssons Sötebröd från Brunkebergs bageri och är en twist på den klassiska morotskakan. Det är lite så med recept, det är sällan man kommer på något helt genuint och eget utan det man hela tiden laborerar med är smaker, textur och kombinationer. Jag gillar laboration med lakrits och lime och har även en viss förkärlek för saltkaramell och bär. Framöver ska jag nog testa att få in kaffe mer i mina desserter och även börja med en av de senaste trenderna- att ha grönsaker i efterrätten. Många grönsaker och framför allt rotfrukter blir söta när de hettas upp och borde med fördel kunna användas i kakor. man kanske ska börja i enkel skala och testa att göra en sötpotatispaj och kanske sedan något med pumpa?

I receptet stod att man kunde använda frysta blåbär. Tina de först. Jag hade i frysta bär och insåg efter att kakan inte ens börjat gräddas efter 30 minuter att kylan gör att kakan inte gräddas då smeten är för kall. Det är också skälet till att man har rumstempererade ingredienser. Kakan gräddar mer jämnt och i tid om den inte är kall när den läggs in i ugnen.

Blåbärskaka med kardemummatopping

Du behöver:

Till kakan:
6 ekologiska ägg, rumstempererade
475 gram neutral olja (mat-, raps-, eller solrosolja), ekologisk
480 gram ekologiskt och/eller oraffinerat vetemjöl
15 gram ekologiskt bakpulver
5 gram bikarbonat
10 gram oraffinerat fint salt
20 gram stötta kardemummakärnor
1/2 liter blåbär (använder du frysta så tina de först)

Kardemummatopping
125 gram ekologisk créme fraîche
125 gram färskost
150 gram ekologiskt florsocker
25 gram stött kardemumma

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med att vispa socker, ägg och oljan pösigt. Tänk på att detta kan ta sin lilla tid.

Sikta ner och blanda vetemjölet med bakpulver, bikarbonat, salt och kardemumma. Man kan använda färdigmalen kardemumma, men jag gillar att mala den själv.

Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten med hjälp av en slickepott.Vänd slutligen ner blåbären och blanda ner även de försiktigt men se även till att de fördelar sig jämnt i smeten.

Häll smeten i en form 20x30 cm (gärna bakplåtsbeklädd).

Grädda kakan på nedersta falsen i ugnen i 30-40 minuter (min tog 1 ½ timme p.g.a. blåbären). Kakan ska vara torr inuti när den är färdig känn gärna efter med en sticka. Låt kakan svalna i formen.Blanda ihop toppingen med hjälp av en elvisp och bred sedan över den jämnt över kakan med hjälp av en palett eller en slickepott.Lägg upp kakan på ett fat, ställ dit en tårtkniv och ta så stor bit du vill!Det är inte ofta jag tipsar om ett helt album, och jag vet, jag är extremt sent ute men vissa album måste man genomleva innan man uppskattar de. Som Tove Lo:s Queen of the Clouds, du träffar någon, uppskattar skivans första del, ni etablerar er, du älskar den andra delen, det tar slut och du fulgråter dig igenom skivan tredje del. Du tar igen dig och lyssnar på hela skivan och känner, att ja, det var precis så det var, himlastormande, underbart och sedan hjärtskärande sorgligt.

Kommentarer

Populära inlägg