Sparris, färskpotatis och halloumi

Vissa kokböcker bara älskar man, underbara enkla recept som kan användas både till bjudning och till vardag med mycket inspiration och vackra bilder. En sån kokbok är som Hugh Fearnley- Whittingstalls Three good things on a plate även innehåller många vegetariska recept. Vilket är perfekt nu när jag försöker att skära ner på köttkonsumtionen ganska rejält. I en tid när det blir alltmer utsläpp är det oförsvarbart att äta så mycket kött vi gör idag då avtrycken på vår miljö blir mycket större än med vegetarisk kost och det går även åt mer energi till att föda upp djur än det tar att göra vegetariska kost. Och, som jag nog varit inne på tidigare, är man bekymrad över vikten så kan man jämföra kaloriinnehållet på en köttbit och samma vikt i grönsaker och inse att man kan äta så otroligt mycket mer, eller mindre och ändå gå ner i vikt. Det kan inte bli bättre!

Sparris, färskpotatis och halloumi 4 portioner

Du behöver:

600-700 gram skrubbad och rengjord ekologisk färskpotatis
4-5 ekologisk vitlöksklyftor
3 teskedar olivolja
cirka 400 gram ekologisk sparris
200 gram halloumi
Juice från en ekologisk citron
Oraffinerat havssalt och nymalen svartpeppar

Gör såhär:

Värm ugnen till 200 grader. Skär potatisen i jämnstora lite mindre bitar. Lägg dem i ett stort ugnsbleck med den krossade vitlöken (vitlöken skalar du, lägger på en skärbräda och sedan trycker du knivbladet mot tills vitlöksklyftan krossas), ha i olivoljan, salt och peppar och rör väl. Ugnsbaka i 30 minuter.Under tiden bryter du av den träiga änden på sparrisen genom att ta tag i vardera ände och bryta, den bryts där träigheten börjar. Skär sparrisen i 3- 4 cm långa bitar. Skär halloumin i 2 cm stora kuber.Ta ut potatisen ur ugnen, ha i sparrisen och halloumin och rör om ordentligt. Gärna att allt ligger för sig och att det inte är tjocka lager någonstans. Lägg in blecket i ugnen i 15 minuter tills sparrisen är mjuk och halloumin börjat karamelliseras. Ta ut ur ugnen och ta bort vitlöken.

Ha över generöst med citronsaft och rör om igen och servera sedan.

Vill man kan man strö över färsk bladpersilja och lite mer svartpeppar. Så gott och så enkelt!Vad jag lyssnar på just nu? Om jag inte lyssnar på Recensionspodden så lyssnar jag på Hozier:s Someone new

Kommentarer

Populära inlägg