Chocolate espresso bundt cake

Inser att jag inte uppdaterat på länge, recepten ligger klara men tiden att publicera. Man kan snabbt konstatera att hösten varit hektisk med jobb och skola blandat samtidigt som jag försökt få in kvalitetstid med min lille brorson. Nu står julen för dörren och med den tid för mat och kakor. Vi är ju så icke traditionsbundna i min familj så det blir skaldjursplatå på julafton igen- det och massa godis!!!

Chocolate espresso bundt cake 15 skivor

Du behöver:

Till chokladkakan:


240 gram ekologiskt eller tillsatsfritt vetemjöl
5 gram ekologiskt bakpulver
10 gram ekologiskt vaniljsocker
2 gram tillsatsfritt salt
230 gram smör
60 gram ekologisk kakao
15 gram espressopulver
150 gram vatten
400 gram strösocker
250 gram ekologisk gräddfil
2 ekologiska ägg

Till chokladglasyren:
75 gram osaltat smör
8 gram glykos eller honung
100 gram mörk choklad

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Ta sedan fram din sockerkaksform, har du en vanlig så smörar du och mjölar formen noggrant. Jag har en form från Nordic ware i aluminium och då behöver man bara smöra (men hade i mjöl för säkerhets skull).Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.


vispa
Smält smöret i en kastrull och ha i kakaon, espressopulvret och vattnet och vispa ihop till en jämn smet.Ta bort kastrullen från plattan och ha i socker, gräddfilen och äggen och blanda ordentligt.Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och vispa ihop till en jämn smet.

Häll smeten jämnt ner i formen och grädda den sedan i mitten av ugnen i 45 minuter. Känn med en sticka eller en riktigt vass kniv att kakan är genomgräddad. Fastnar det smet på, låt kakan vara inne en liten stund till.

Låt kakan stå i formen i cirka 10 miner innan du stjälper upp den på ett galler och låter den svalna helt.

Gör under tiden chokladglasyren genom att smälta smör, glykos och choklad i en keramikskål över ett vattenbad. Rör med hjälp av en slickepott ihop till en jämn glasyr. Ta skålen från vattenbadet och låt den svalna av och bli ljummen.

Lägg ett bakplåtspapper under gallret. Häll sedan glasyren jämnt över kakan. När glasyren stelnat helt kan kakan flyttas över till ett fat (eller i det här fallet till en tårtkartong då den hängde med till jobbet).

Låttipset:
Fort Atlantic - Let your heart hold fast

Kommentarer

Populära inlägg