Aubergine - och tomatsoppa

Månadens äventyr med att äta mer hälsosamt fortsätter med en recept från Hugh Fearnley- Whittingstalls underbara Frisk mat hälsosamt varje dag från River cottage. Har gjort om lite i receptet, använde finkrossade tomater istället för plommontomater och flytande buljong istället för buljongtärning. Lite av charmen med att laga mat är att ändra recept, gillar du inte något, ta bort och ersätt, gillar du det där så försök få in det i din rätt, är det någon ingrediens du gillar extra mycket (som vitlök och ost) så ta i extra mycket. Allt handlar om att få till den där underbara rätten som du vill återkomma till om och om igen. Jag brukar ofta använda recept första gången jag gör något och sedan börjar jag ändra. Och våga ändra och våga göra misstag, det värsta som kan hända är att det inte blir gott :)

Aubergine - och tomatsoppa 3-4 personer

Du behöver:

1 stor eller 2 små ekologiska auberginer (cirka 400 gram tillsammans)
1 msk raps- eller solrosolja
1 burk plommontomater, 400 gram
2 hackade ekologiska vitlöksklyftor
1 tsk vegetabiliskt buljongpulver eller 1/2 grönsaksbuljongtärning
1 tsk ekologiskt socker
Oraffinerat havssalt eller nymalen svartpeppar
Färska basilikablad

Gör såhär:

Värm ugnen till 190 grader.

Börja med att ansa auberginerna. Dela sedan auberginen på hälften och dela varje halva i 1-2 cm tjocka skivor. Lägg dem i en djup långpanna och krydda auberginerna med salt och peppar.

Ringla över oljan och rör sedan om så att oljan täcker större delen av auberginerna. Ställ in pannan i ugnen och baka i cirka 20 minuter tills auberginen mjuknat och börjat bli brun.

Ta ut pannan. Krama sönder plommontomaterna med händerna och lägg dem i långpannan tillsammans med saften. Fyll den tomma burken med vatten och häll i pannan. Jag körde istället krossade tomater och hällde över. Jag använde sedan en redan färdigblandad buljong från Scandinavian organics. Har du inte det smular du nu sönder buljongtärningen eller strör över buljongpulvret. Ha även på sockret (för att ta av udden av tomatsåsen) och vitlök. Rör om och ställ in i ugnen i ytterligare 15 minuter.

Ta ut ur ugnen och låt det svalna av lite. Häll över innehållet i en mixer och mixa tills du får en slät blandning. Om soppan känns för tjock, tillsätt lite varmt vatten.Ska du servera direkt häller du soppan från mixern ner i soppskålen. Annars häller du ner den i en kastrull och värmer på när det är dags för servering. Garnera gärna med lite repad (grovriven) färsk basilika innan servering.
Kommentarer

Populära inlägg