Taco med kyckling och tomat- och mangosalsa

när sommaren oxh lite roligare väder, d.v.s. solen, börjar komma så vill man gärna äta lite lättare oxh fräschare mat. De flesta av svenskarna är bekanta med termen fredagsmys som ofta innebär tacos. Jag hatar tacokrydda som smakar underligt och bara tar över alla smaker och blev jätteglad när det här receptet på tacos dök upp i Niklas Ekstedts och Henrik Ennarts Den blå maten. Den blå maten handlar om de olika zonerna i världen där människor blir riktigt gamla. Det hör receptet är bra då det dels innehåller många olika färger på grönsakerna men även, som de säger, så bidrar avokadon till ett enzym som underlättar matsmältningen. Den enda nackdelen jag kan se med reveptetbär att det är så fräscht att man gärna mumsar i sig en taco extra, bara för att det är så gott och samtidigt känns så nyttigt.

Taco med kyckling och tomat- och mangosalsa 4 pers

Du behöver:

4 grillade ekologiska kycklinglår

Till salsan:

2 ekologiska tomater
1/2 ekologisk mango, riktigt mogen
1 knippe koriander
1/2 ekologisk rödlök
1 st röd ekologisk chili, hackad
3 ekologiska lime

Till såsen:


5 msk ekologisk créme fraiche
5 msk ekologisk gräddfil

2 ekologiska avokador

12 tortillabröd

Salt

(Jag köpte även picklad rödlök)

Gör såhär:


Koka upp 1 liter saltat vatten.

Ta fram tomaterna och skär ut grenfästet på tomaterna och gör ett kryss på ovansidan.Koka tomaterna till dess att skalet släpper, det tar cirka 30 sekunder. Kyl de i kallt vatten och skala de sedan med hjälp av händerna.

Dela tomaterna på fyra och ta bort kärnhuset. Skär sedan tomat och mango i kuber på 1/2 x 1/2 cm.

Gör salsan genom att hacka koriander och blanda med finhackad rödlök, finskivad chili och juice från 1/2 lime. Blanda ihop md tomat- och mangokuberna. Smaka av med salt och om du vill, mer lime och chili.

Blanda ihop créme fraiche och gräddfil till en slät sås.

Dela avokadorna på mitten. Ta ur kärnan och nu kommer ett bra knep. Ta baksidan av knivens egg och skär fyrkanter. Ta sedan en sked och grep ur fruktköttet ur skalet och ta- da perfekta kuber.

Precis innan servering steker du upp kycklinglårfiléerna, skär upp limeklyftor och ordnar med vetetortilla. Antingen om du köper, annars kan du hitta en bra recept här.

Servera med dessa tillbehör samt tomat- och mangosalsan och crema frescan. Jag hade även köpt picklad rödlök för en extra smakdimension.Kommentarer

Populära inlägg