Blåbär, maräng och grädde

För den som missat det, det är ett överflöd av blåbär i skogarna, vilket betyder att det även börjar komma svenska blåbär till hyffsade priser till matbutikerna- underbart. Den här kakan bakade jag till jobbet med resultatet att marängen till dag två blev lite mer porös än vad jag tänkt, jag tänker också att det skulle vara gott att innan man på bakplåtspappret där marängen ska på sprider ut flagad mandel innan. Yoghurten i rullen gör att den får en lite fräschare känsla än om det bara är grädde och det skadar inte att känna sig lite nyttig när man äter gottis.

Blåbär, maräng och grädde 8-10 personer eller fler, den är rätt maffig

Du behöver:
300 gram blåbär, vilda eller amerikanska
4 dl ekologisk grädde
100 gram ekologisk grekisk yoghurt
1 vaniljstång

Till marängen:
5 ekologiska äggvitor 
275 gram ekologiskt strösocker

Gör såhär:
Värm ugnen till 200 grader (25 grader lägre om du har varmluftsugn). Ta fram ett bakplåtspapper och smöra det lite lätt.

Gör sedan marängen. Börja med att separera vitor från gulor. Gör gärna detta i en separat skål från den du ska vispa i, lite fett i vitan och det blir ingen maräng. Använd gärna porslin eller metallskål för att vispa vitorna. I en plastskål kan det finnas fettrester kvar och det blir samma sak som att få gulor i vitorna- ingen maräng.
Tillbaka till vispandet. Vispa vitorna tills du kan forma toppar i vispet. Ha i strösockret lite i taget, 1 msk är lagom, och rör om väl mellan tillsättandet av socker. Fortsätt vispa tills allt socker är tillsatt och marängen är fast och glansig.
Sprid ut marängen på det smörade bakplåtspapperet. Grädda i 8 minuter tills det blivit lätt gyllene, sänk därefter temperaturen till 160 grader (135 grader varmluftsugn) och grädda i ytterligare 15 minuter tills marängen är krispig och fast. Marängen kommer att res sig i ugnen men det lägger sig. 


Vänd försiktigt (och det här momentet var lite trixigt och det är lätt att marängen går sönder) över marängen på ett nytt bakplåtspapper. Enklast kan vara att ha det nya pappret på en ny plåt och vända med hjälp av plåtarna. Ta bort bakplåtspapperet från marängen och låt marängen svalna.Under tiden gör du fyllningen. Ha grädde och yoghurten i en bunke. Ta fram vaniljstången, dela den och skrapa ur fröna med en liten vass kniv. Ha fröna ner i bunken med grädden och yoghurten. Vispa blandningen tills den toppar sig om man lyfter vispen. Med hjälp av en slickepott breder du ut grädd-yoghurtvispet på marängen. Spara 1 cm på varje sida (som annars kommer att pysa ut på sidan när du rullar ihop den) och strö över blåbären. Är du lite extra sötsugen kan du strö lite råsocker över. Häll över blåbären.Rulla sedan ihop. Det var här jag fick utseendet av hej kom och hjälp mig, marängen vill gärna gå sönder under tiden du rullar men det går att trycka ihop den sen. Kan direkt säga att rullen på bilden i boken skilde sig rejält från min.
Skär rullen i lagom bitar och servera gärna med extra bär till.
Kommentarer

Populära inlägg