Peanut chocolate chip cookies

Även om sommaren ser ut att göra en comeback nu i veckan så har den senaste veckan bjudit på en försmak av hösten och nu när jag tittar ut genom fönstret så faller regnet ner med tunga droppar. Även om jag älskar sommaren, värmen och att kunna gå barbent i vackra klänningar så finns det något mysigt med hösten. Det här med at sitta inne med en kopp kaffe och tända ljus. Och höstmaten- mustiga grytor, soppor, det har jag längtat efter. De här kakorna känns lite höstiga och sitter inte helt fel tillsammans med den där koppen kaffe eller te.

Peanut chocolate chip cookies cirka 25 kakor

Du behöver:

170 gram saltat rumsvarmt ekologiskt smör
180 gram salta jordnötter
300 gram oraffinerat och tillsatsfritt vetemjöl
3 gram bikarbonat
5 gram vaniljsocker
120 gram ekologiskt strösocker
110 gram farinsocker
1 ekologiskt ägg
1 ekologisk äggula
250 gram mörka chokladknappar

Gör såhär:

Sätt ugnen på 170 grader, varmluftsfunktion. Har du vanlig ugn, lägg på 20-25 grader.

Börja med att grovhacka jordnötterna.Vispa samman smöret, strösockret och farinsockret i en bunke.

Vispa sedan ner ägget och äggulan.

Blanda sedan ihop de torra ingredienserna (vetemjöl, bikarbonat och vaniljsocker) i en annan bunke.Rör ner de torra ingredienserna till en deg. Det är lite segt så ta gärna hjälp och krama degen med händerna (rena tassar!!!). Arbeta sedan in jordnötterna och chokladknapparna.Lägg ut hushållsplast på diskbänken, lägg på degen och försök att forma den till en avlång korv. Plasta sedan in den och låt den vila i kylen i minst 20 minuter. Enligt grundreceptet kan den ligga i kylen i flera dagar.

Dela degen i 25 jämnstora bitar och rulla dem till kulor. Enklaste tipset att få till jämna bitar är att dela på mitten, dela de bitarna på mitten o.s.v. Lägg kulorna glest fördelat på två bakplåtspapperbeklädda plåtar. Platta till kulorna lite lätt.Grädda dem sedan i ugnen i cirka 11 minuter eller tills att kakorna fått lite fin färg.

Låt kakorna svalna ett tag och flytta sedan över de till ett galler för att svalna av helt. Förvara de torrt - om du lyckas hålla sig så länge från att äta upp de. Farligt goda!Kommentarer

Populära inlägg