Grekisk kycklinggryta med fetaost och oliver

Så gick den här sommaren förbi också och hösten slog till på allvar den här helgen med spöregn med efterföljande regnbåge. Med hösten börjar också alla aktiviteter igen som i år inbegriper studier, förberedelse för konferenser och träning. Med det schemat så blir det inte av att ställa sig och göra lunch till dagen efter och försöker just nu hålla nere på kostnaderna och då är ett storkok till lunchlådan perfekt. Det här receptet hittade jag i Lotta Lundgrens Om jag var din hemmafru. Jag körde dock pulled chicken och tog bort benen efter att kycklingen kokat i tomatsåsen några timmar. Inte lika kladdikladd i lunchlådan.

Grekisk kycklinggryta med fetaost och oliver 5-6 portioner

Du behöver:

1 ekologisk kyckling cirka 1,6 kg
4 ekologiska vitlöksklyftor
400 gram ekologiska krossade tomater (eller lite mer beroende på hur mycket sås man vill ha)
2,5 dl torrt vin
0,5 dl balsamvinäger av god kvalité
400 gram ekologiska körsbärstomater
250 gram ekologisk fetaost
1 dl svarta oliver med kärna

Gör såhär:

Dela kycklingen i 6-8 delar, dra bort skinnet och skär bort eventuella fettkanter.

Värm upp olja i en stor gryta eller stekpanna och bryn kycklingdelarna däri. Nu kan du antingen plocka ut delarna och torka ut grytan eller så tar du fram en ny gryta som du fortsätter i.Hacka vitlöksklyftorna fint. Jag har min lilla vitlöksrullare som tyvärr börjar gå mot ålderns höst. Fräs sedan vitlöken i olja på medelvärme i en gryta. Var försiktig så att du inte bränner vitlöken. Tillsätt kycklingen, slå på krossade tomater och vin och låt det puttra i minst 45 minuter.
Tillsätt sedan balsamvinäger och körsbärstomater och låt det puttra några minuter till. Jag valde sedan att lyfta upp kycklingen och med kniv och gaffel ta köttet från benen. Lägg sedan tillbaka kycklingköttet i grytan.

Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och, om såsen är för syrlig, lite honung.

Bryt fetaosten i bitar och tillsätt sedan fetaosten och oliver och låt det bli varmt. Servera tillsammans med bulgur eller klyftpotatis.

Kommentarer

Populära inlägg