Kycklingsoppa med chili och lime

Den här soppan har blivit lite av en favorit hemma hos mig, enkel att göra och tydliga toner av ingefära och chili. Perfekt nu när höstvindarna viner utanför fönstret, då kan man sitta inne och sörpla på sina nudlar. Just nudlarna, receptet säger äggnudlar men jag hade i sobanudlar som jag tycker är godare och har även testat med risnudlar med bra resultat. Och samma med kycklingen, ska du bjuda på maten kan kycklingfilé vara en bra idé då det blir finare när man lägger upp det, men är det måndagsmiddag hemma framför tv:n så fungerar andra delar lika bra. Receptet är från Monica Eisenmanns asiatiska nudlar och smårätter. Musiken till är från Tim Burtons kommande film. Tim Burton och mitt favoritband Florence + the machine kan inte bli annat än bra.

Kycklingsoppa med chili och lime (2 portioner)

Du behöver:
1 liter kycklingbuljong
Cirka 10 gram färsk riven ekologisk ingefära
1 ekologisk vitlöksklyfta
1 ekologisk röd chili
1 citrongräs
2 limeblad 
125 gram äggnudlar
Cirka 1 msk rapsolja
1 ekologisk kycklingfilé
Salt och peppar
1 pak choi
1 ekologisk lime i klyftor
Chili och koriander till garnering

Gör såhär:
Värm upp buljongen. Jag använder färsk buljong som man sakta smälter. Använder du buljongtärningen, koka upp vattnet och ha i buljongtärning. Ta fram grönsakerna, skala ingefäran och skär den i skivor. Skala sedan vitlöken och skär även den i skivor. Chilin kan du kärna ut om du vill ha mindre hetta, vill du ha hetta behåll kärnorna och skiva chilin. Skär citrongräset i strimlor.Lägg ingefära, vitlök, citrongräs, chili och limeblad i buljongen. Låt de sjuda i buljongen i 20 minuter utan lock.


Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Jag använde sobanudlar till min soppa. Häll av vattnet av nudlarna och fördela de i stora soppskålar.
Nu dags för kycklingfiléerna. Du kan antingen steka de i pannan i cirka 15 minuter efter att du saltat och pepprat de. Du kan annars ugnssteka de i samma tid (brukar vara enklare). Skör sedan filéerna i skivor och lägg ovanpå nudlarna.Sila bort kryddorna från buljongen. Skär bort botten på pak- choin och lägg ner bladen (är de stora så skär dem på längden i mindre bitar) i buljongen. Låt de sjuda i 30-60 sekunder och häll upp direkt i skålarna över kycklingen och nudlarna.

Servera soppan med limeklyftor och garnera med finstrimlad chili och koriander.
Kommentarer

Populära inlägg